Marco Polo

Turistički simbol Korčule


Najveći putnik svih vremena, Marko Polo rodio se, prema mnogim ozbiljnim izvorima (uključujući i Enciclopediu Britannicu – najnovije izdanje iz 2003. g.), u Korčuli 8. siječnja 1254. godine.

Kao dječak od 17 godina otišao je sa svojim ocem Nikolom i stricem Matom, poznatim trgovcima, na veliko putovanje po Putu svile stigavši do dvora moćnoga mongolskoga vladara Kublai Khana. Svojim izgledom i inteligencijom zadivio je tadašnjega najmoćnijega vladara na svijetu i on ga je primio u mongolsku diplomatsku službu u kojoj je postigao zavidne rezultate. Polovi su se vratili u Europu 1295. godine i živjeli su u Veneciji gdje su se i dalje bavili trgovinom iako su se već obogatili na svom dugogodišnjem putovanju po Dalekom Istoku.

Marko Polo 7. rujna 1298. g. kao zapovjednik mletačke galije, sudjeluje u najvećoj pomorskoj bitci srednjega vijeka, onoj između Venecije i Genove, koja se zbila pred Korčulom. U tom okrutnom pomorskom boju 7000 Mlećana je poginulo, a 7400 zarobljeno, čime je Venecija doživjela poraz od kojega će se dugo oporavljati. Među zarobljenicima bio je i Korčulanin Marko Polo, koji je, nakon četiri dana u korčulanskoj tamnici, proveo godinu dana u đenovskom zarobljeništvu. Tamo je diktirao svoje pustolovine i doživljaje u Kini svome zatvorskom sudrugu, Rustichianu da Pisi na francuskom provansalskom jeziku. Tako je nastala poznata putopisna knjiga pod naslovom «Čuda svijeta», koja je tiskana na pergamentu u nekoliko desetaka primjeraka jer tada u Europi još nije bio izumljen papir.
 

Ta Polova knjiga otkrila je tada zaostaloj Europi jednu razvijenu i moćnu kinesku civilizaciju, a mnoga Markova zapažanja o stvarima i pojavama u Kini doimala su se kao razigrana mašta talentiranoga pisca. On je u noj, između ostaloga, govorio o gradu Kinsai s 10000 mostova i grijanim ulicama s bajkovitim palačama i vrtovima, o sustavu pošta konjskom zapregom koja je izuzetno djelotvorno funkcionirala, o papirnatom novcu, o nafti kao izvoru energije, o čudotvornim ljekovitim travama, o bogatim tkaninama svih vrsta, boja i desena, nalazištima zlata i dijamanata, mirodijama, neobičnim životinjama, tehnikama ratovanja i vladanja, suzbijanju inflacije i krivotvorenja pomoću neizbrisivoga kraljevskoga žiga – o stvarima o kojima Europa nije mogla ni sanjati.

Markova knjiga, «Čuda svijeta», čitala se na kraljevskim dvorovima i u plemićkim palačama s velikim užitkom i zanimanjem, a danas se smatra najvećim putopisom u svjetskoj književnosti. Na talijanskom je dobila naslov Il millione (Milijun), vjerojatno zbog velikih brojki kojima je Marko opisivao svoje doživljaje, a na engleskom The Travels of Marco Polo (Putovanja Marka Pola). Ona je poslužila i kao predložak za brojne moderne romane (Colerus, Jennings, Sharp, Griffiths) igrokaze, opere, filmove i mjuzikle (Duka).

Na samrtnoj postelji Marka Pola pitali se njegovi prijatelji zbog čega je napisao i ispričao toliko neistina, a on im je kratko odgovorio: «Nisam napisao ni pola od onoga što sam vidio i doživio jer sam znao da mi nećete vjerovati.» Marko Polo postao je legenda Korčule i njezin najprepoznatljiviji imidž. O njemu, kao Korčulaninu, pišu brojne revije i novine, snimaju se dokumentarni filmovi (film «Povijesna bitka Marka Pola» u režiji Balda Čupića dobio je prvu nagradu na festivalu svjetskih dokumentarnih filmova u New Yorku 2001. godine).

Turistička zajednica Grada Korčule osnovala je «Međunarodni centar Marko Polo» za istraživanje i promicanje života i djela toga prvoga turiste i čovjeka koji je bio daleko ispred svoga vremena i koji je živio najzanimljivijim mogućim životom.